SULFÁTY, PARABENY, BENZÍN, SILIKONY: PROČ SE JIM VYHÝBAT?

Jdeme popořadě. Sírany jsou chemické sloučeniny používané v nejrůznějších souvislostech k odstranění mastných látek – i těch nejobtížnějších, jako jsou motorové oleje nebo průmyslová maziva. Jejich částice se ve skutečnosti pevně vážou na částice tuku a při oplachování sundají s sebou i mastnotu a případné nečistoty. My (a hlavně naše děti) je máme tak rádi pro všechnu tu velmi lehkou a voňavou pěnu, kterou produkují... Ale pozor! Protože tato pěna odebírá i maz, základní látku pro zachování přirozeného zdraví a výživy vlasů, dělá je suchými, lámavými a především velmi krepatými - noční můra zejména pro nás, co máme kudrnaté vlasy.

I parabeny jsou sloučeniny chemické povahy: jejich složení umožňuje konzervovat produkty, do kterých jsou vloženy, a právě z tohoto důvodu je mnoho velkých společností používá jako konzervanty. Navíc jsou stejně jako sírany levné a na trhu snadno dostupné, což znamená, že je hojně využívají velké společnosti. 

Petrolatum je želatina získaná z rafinace ropy, často používaná ve složení vlasových přípravků. Skládá se z nasycených uhlovodíků a je velmi bohatý na uhlík, vytváří kolem pokožky a vlasů film, který jakkoli se může zdát ochranný, je nenechává volné a nedovolí jim dýchat, což časem ovlivňuje jejich zdraví a přirozenou krásu.

A konečně - silikony jsou filmotvorné látky, které mají okamžitý rozčesávací účinek na vlasy, díky nimž jsou zároveň disciplinované a lesklé: nesmíme se však nechat zmást všemi těmito vlastnostmi, protože ve skutečnosti z dlouhodobého hlediska pronikají do vlasů, brání jejich přirozené hydrataci a dělají je ještě suššími, což má přesně ten účinek na naše kadeře, kterému se chceme vyhnout.

Je pravda, že není všechno zlato, co se třpytí...