Jak poznat svůj typ vlasů aka poréznost vlasů

Slovem „poréznost“ označujeme schopnost vlasů absorbovat a zadržet vlhkost a oleje. Znát poréznost svých vlasů je klíčovým bodem pro správný výběr produktů, které budou vhodné na vaše vlny a kudrliny. Je dána genetikou, ale i péčí, jinak řečeno vaše vlasy ovlivňuje i to, zda vlasy barvíte či žehlíte. Rozlišujeme tři typy a to vysokou, střední a nízkou poréznost.

Vysoká se vyznačuje svou hrubostí, vlasy mají větší tendenci se cuchat a bývají poškozené již zmíněným barvením, žehlením či zesvětlováním. Velkou nápovědou vám bude to, pokud přejedete vlas nahoru a dolu a ucítíte “šupinky”. Vlasy jsou tzv. “otevřené” a tím dobře nasakují vodu, barvy, přípravky, ale i vlhkost ze vzduchu, čímž dochází k tolik nenáviděnému krepatění. V zimě dochází k častému lámání vlasů. Výhodou je, že na takových vlasech dobře drží účesy. A jak o takové vlasy vlastně pečovat? Dopřejte svým vlasům protein alespoň 1x týdně a to buď ve formě zábalů nebo jednoduše používejte přípravky obsahující tuto složku. U tohoto typu vlasů se doporučuje méně šamponu a více cowash, díky tomu vlasy přijmou více hydratace. Nejlepšími pomocníky pro vaše vlasy budou oleje jako např. olivový, ricinový, avokádová nebo shea butter. V neposlední řadě používejte leave-in, vlas hezky uzavře a zachová si tak svou hydrataci do příštího mytí. 

Nízkoporézní vlasy jsou většinou minimálně chemicky ošetřované. Hlavním znakem je to, že pomaleji nasakují vodu a také déle schnou. Mohou klamat zdravě vypadajícím vzhledem, ale takové vlasy jsou “uzavřené” a tím pádem těžko přijímají hydrataci či výživu. Vlasové produkty nebo oleje se na vlasech usadí, obalí je a tím vlasy zatíží a nemají objem. Oproti vysoce porézním vlasům mají méně sklony k lámání a třepení. Takové vlasy potřebují hloubkové čištění ke zbavení nahromaděných usazenin. Lépe budou fungovat spíše gely a pěny, než krémová či máslová textura. Produkty doporučujeme aplikovat do vlhkých vlasů, dokud jsou “otevřené”. Olejů se nebojte, jen zvolte lehčí variantu např. jojobový nebo arganový. 

Střední je logicky něco mezi. :) Vlasy nejsou tolik zničené a lépe udrží hydrataci uvnitř vlasu. Obvykle jsou pružné a mají objem. V posouzení s ostatními vyžadují méně péče a vypadají zdravě.

Existuje mnoho způsobů, jak zjistit svůj typ vlasů. Nejlepší je tzv. test se sklenicí. Provádějte ho vždy až po final wash bez dalších přípravků. Vlasy nechte volně uschnout. Do skleničky nalijte vlažnou vodu a vlas položte na hladinu, kterou prstem narušíte. Výsledek se dozvíte do 5 minut. Pokud vlas klesne na dno, jedná se o vysokou poréznost. Vlas, který se drží na hladině značí nízkou poréznost. Je-li částečně ponořený nebo pomalu klesá, má střední poréznost. Nutno poznamenat, že test se sklenicí není 100% průkazný. 

Doufáme, že vám tento článek pomohl zjistit, jaký typ vlasů máte a na www.divabara.eu najdete vhodné produkty, které udělají z vašich vlasů korunu krásy. :)