Blog, Strana 2

Co je CGM?

Co je metoda CGM?

CGM nebo také Curly Girl metoda je návod, jak správně pečovat o kudrnaté vlasy. Poradí vám, jak správně vlasy mýt, česat, sušit či stylovat. Zakladatelkou tohoto konceptu je britská kadeřnice Lorraine Massey, která zkoumala, co kudrnaté vlasy skutečně potřebují a snaží se potlačit nesprávné návyky v péči o vlasy. Na první pohled se může zdát složité proniknout do Curly girl metody, ale věřte, že jakmile ji zkusíte, budete ji milovat!

A v čem spočívá Curly Girl metoda? Základ je si uvědomit, že kudrnaté vlasy mají vysokou schopnost absorpce a specifickou stavbu. Jinak řečeno, každé vlasy jsou jiné. V prvé řadě je potřeba vaše vlasy očistit a zbavit je všech usazenin a nečistot, kterými jsou vlasy obaleny a tím nepřijme potřebné látky dovnitř vlasu. Principem této metody je používání produktů bez složek poškozující vlasy, jako jsou např. silikony, sulfáty, parabeny nebo alkohol.

Zlatým grálem pro vaše vlasy je hydratace. Dopřejte jim zábaly po umytí šamponem, abyste zabránili případnému krepatému vzhledu. Mytí šamponem však nepřehánějte, bohatě postačí 1x týdně. Mezitím vlasy myjte tzv. Cowash.

Stejně tak se nedoporučují jakékoli tepelné úpravy jako žehlení, kulmování či vysoušení horkým vzduchem. Vhodné je pouze foukání difuzérem s nastavenou nízkou teplotou.

Zakázáno je také česání vlasů nasucho, protože kudrnaté vlasy jsou křehké se sklonem k lámání a česání hřebenem vaše kudrliny poškozuje. Proto vlasy česejte spíše u kondicionéru či masky a použijte hřeben se širokými zuby.

Pokud na vysoušení vlasů používáte froté ručník, vyhoďte ho. Díky němu docílíte jen ošklivých krepatých vlasů. Zvolte raději šetrnější variantu a to jemným vymačkáním ručníkem z mikrovlákna či starým bavlněným tričkem. I vlasy můžete rozmazlovat. Dopřejte jim pravidelnou masáž, kterou stimulujete vlasové kořínky, rozproudíte krev a tím tak podpoříte zdravý a rychlý růst.

Zdá se to banální, ale vlasy je potřeba chránit i během spánku. Ačkoli se to nezdá, tření hlavou o polštář vaše vlasy cuchá, poškozuje a bavlněný povlak zbavuje vlasů potřebné vlhkosti. Doporučujeme raději saténový povlak, který je šetrný nejen k vašim vlasům, ale také k pleti. Samozřejmě je spoustu dalších triků, jak svoje vlasy chránit, abyste se ráno neprobudili s hnízdem na hlavě, ale o těch se rozepíšeme v jiném článku. :)

Důležitý je také správný postup mytí a následné péče, která je speciálně navržena pro různé typy kudrlin, neboť každé kudrnaté vlasy jsou jedinečné a nelze na ně aplikovat jedno a to samé. Zkrátka nebude stačit jen běžný šampon pro „kudrnaté vlasy“.

Ale jak to tak bývá, i CGM je běh na dlouhou trať a nic se nestane přes noc. Proto je potřeba o vaše vlasy pečovat s láskou a trpělivostí. :)

O MNĚ :)

Když jsem vyrůstala a byla malá, tak jsem své kudrliny jako většina z nás nenáviděla. Okolo sebe jsem viděla holčičky s krásně rovnými vlasy, uhlazenými copy a chtěla jsem vypadat jako ony. Dlouhá léta jsem vlasy ničila žehličkou, nešetrnou péčí a foukáním do rovna. S postupem věku jsem si řekla a dost a začala přemýšlet o kráse svých vln a více jsem začala věřit, že součástí mé osobnosti jsou vlny, které jsem díky cílené péči začala milovat… Ztratili jste se v záplavě svých kadeří? Divá Bára je tu, aby Vám pomohla a vy nechte kouzlo fungovat…

Pokud se vydáte do světa zdravých vlasů a krásných kadeří, musíte počítat s tím, že je to dlouhá a nepřetržitá cesta. Stále se budeme učit nové a nové věci o našich vlnách i kudrnách a hlavně hledat nejlepší způsob jak o ně pečovat. Snažila jsem se co nejvíce informací načerpat, abych se s Vámi o tyto cenné rady mohla podělit. Všechny informace, které zde najdete jsou založeny na mých zkušenostech. Pokud je pro Vás stejně jako pro mě občas matoucí nějaký pojem nebo technika, pak doufám, že Vám tyto stránky pomohou se lépe orientovat a budou vám přínosem ke krásným vlasům.